Přehled juniorských velikostí bot - jakou velikost vybrat?

Dnes se podíváme na juniorské velikosti bot. Zaměříme se na rozsah velikostí od čísla 35 do 40, který pokrývá zhruba věkovou kategorii od 8 do 13 let. 

Mluvit o velikostech bot pro děti je důležité, jelikož jejich nohy rychle rostou a správná velikost obuvi je zásadní pro jejich pohodlí a správný vývoj. Pro mnoho rodičů je dětské číslování bot matoucí, protože je odlišné od dospělých velikostí. Nejčastěji používaný juniorský systém číslování bot je založen na délce chodidla v centimetrech, ale může se také lišit podle značek a modelů bot. 

Délka chodidla juniorských bot se pohybuje v rozmezí 21,6 cm až 24,4 cm. Je však třeba si uvědomit, že konkrétní velikost závisí na tvaru nohy dítěte a také na šířce a střihu boty. Některé značky obuvi mívají odlišné číslování od standardního. 

Zásadní věc, kterou musíme vzít v úvahu, je růstový prostor pro nohu, tedy dostatečný prostor pro prsty a růst chodidla. Doporučuje se ponechat zhruba 1,3 cm až 1,6 cm prostoru mezi koncem chodidla a špičkou boty ("prostor na palec"). Zabráníme tím nepříjemnému tlačení nohy v botě. Naopak bota by neměla sklouzávat a být příliš volná, aby se dítě nezranilo.  

Při koupi bot pro dítě je také vhodné myslet na materiál. Proto nabízíme juniorské boty, které jsou opatřeny dýchající membránou Goretex, Faretex např. zde, zabraňující pocení či přehřívání nohou. 

Pokud nakupujete online, pečlivě změřte nohu dítěte a zkontrolujte zadané velikosti stélek u konkrétních bot. Nebo přijďte do naší kamenné prodejny, kde se dítě v botkách projde a my Vám rádi poradíme.